VESILLÄ JO VUODESTA 1974 - TERVETULOA ALBATROSS-MAAILMAAN

Albatross 871 Flying

pieniä kuvia hiirellä klikkaamalla esiin tulevat isommat kuvat - isoa kuvaa klikkaamalla esiin tulee aina seuraava kuva

Kokonaispituus  8,70 m
Leveys  2,90 m
Syväys  0,80 m
Uppouma (noin)  3000 kg
Moottori Yanmar  75 tai 110 hv
Huippunopeus  15 kn
Matkanopeus  12-13 kn
Makuupaikat  4 + 2
Henkilömäärä   8
Polttoaineenkulutus 
12 kn matkanopeudella
0.9 L / mpk
- CE - kategoria C
- VTT:n tarkistamaARTIKKELI ITÄ-SAVO LEHDESTÄ 1.4.2009

kirjoittaja: VESA TAPIO

kuvaaja: YRJÖ RUOTSALAINEN

Tarvetta vastaava vene on aina unelma


VENEMESSUILLA esitellään joka vuosi toinen toistaan hulppeampia veneitä. Tämän talven messuilla kävijöitä hellittiin jopa yli miljoona euroa maksavilla loistoristeilijöillä. Ne taitavat olla enemmänkin formulasankareiden tai pääjohtajien tavoitettavissa. Myös kokonaisuudessaan esillä ollut venetarjonta oli suurimmaksi osaksi jotain aivan muuta kuin oikeasti kaupaksi käyvät veneet. Vähintäänkin neljä viidestä uudesta veneestä nimittäin on alle kuusimetrisiä. Vuonna 2008 myytiin Venealan keskusliiton Finnboatin mukaan
alle kuusimetrisiä veneitä 11 437 kappaletta. Kokoluokkaa 6–8 metriä olevia veneitä meni 1 201, alle 10-metrisiä 271 ja yli 10-metrisiä enää 82.

KOMEITA VENEITÄ on kiva katsella ja haaveksia sellaisen joskus omistavansakin. Venemessut palvelevat erinomaisesti tätä tarvetta. Pääsee katsomaan ja hipelöimään jotain sellaista, jota ei oikeasti koskaan kuitenkaan tavoita. Moni veneenvalmistaja oli sitä mieltä, että taantuman aikana ylellisyys ei niinkään käy kaupaksi. Paremminkin ostajia houkuttelivat edullisemmat veneet kuin nousukauden huumassa. Lompakko ja perheen budjetti ratkaisevat. Moni tyytyy myös käytettyyn veneeseen. Unohdetaan kuitenkin nyt ne ja tarkastellaan paria Vene-messuilla ollutta ehdokasta. Tarjolla on useimmille oikeatakin kokoja hintaluokkaa olevia paatteja. Juuri sellaisia, joilla voi lähteä omaa tarvettaan vastaaville reissuille.

Saimaan äärellä asuville oikeakin kesämökin vaihtoehto voi olla juuri vene. Joku ei hanki koskaan kesämökkiä, vaan hankkii vain veneen. Tai sitten sopivassa elämänvaiheessa kesämökistä voikin luopua ja hankkia tilalle matkaveneen ja kierrellä vähän maailmalla, tai ainakin Saimaalla.

TURKULAINEN Jari Randell etsi reilu vuosi takaperin itselleen ja vaimolleen sopivaa matkavenettä, puoliliukuvaa. – Nopeita veneitä olisi ollut vaikka kuinka paljon. Vaatimuksia olivat muun muassa vessa, keittiö ja ehdottomasti kaksi erillistä hyttiä nukkumiseen. Jäljelle ei jäänytkään kuin pari-kolme mallia. Niistäkään toisessa ei ollut takahyttiä, kertoo Randell. Hän päätyi vaimoineen hankkimaan piikkiöläisen Veneveistämö Syrjäsuo Oy:n Flying Albatross 871:n. Veistämöllä ei ole jälleenmyyjiä, joten varastoon veneitä ei tehdä. Kaikki veneet tehdään tilauksesta.
– Neljä viikkoa vesillä viime kesänä oli nappiloma. Liekitän mielelläni lihan ja siksi liesi toimii nyt kaasulla. Myös muutamia muita lisävarusteita hankin.
– Veneen hankin nimenomaan kesämökin korvikkeeksi ja sellaisena se toimii erinomaisesti. Maisemat vaihtuvat aina halutessa.
KUN VEISTÄMÖ OLI ensimmäistä kertaa Venemessuilla vuonna 1975, maksoi nykyistä perusmallia metrin lyhyempi matkavene 53 000 markkaa. Uuden veneen
perushinta on nyt 103 000 euroa.
– Silloin ylellisyyttä oli vessa avotilassa, lasinpyyhkijät ja jääkaappi. Nyt veneessä on vaikka mitä ja lisää saa aina, kertoo jo 70-vuotias Lauri Syrjäsuo.
– Välillä Venemessuilla oli paljon purjeveneitä, nyt ne ovat taas vähentyneet. Välillä oli paljon jenkkityyliä. Piti päästä kovaa. Yleissuuntaus on kyllä ollut, että vaatimustaso on noussut ja lisävarusteita on tullut. Albatrossillakin vauhti on parantunut parilla solmulla, vaikka koko on kasvanut. Nyt päästään jo 12 solmua.
– Malli on pyritty pitämään ajattomana, ihanteellisena matkantekoon, kertoo nyt toimitusjohtajana työskentelevä Esko Syrjäsuo.

– Kulkuvastus on mahdollisimman pieni. Mallia on haettu pisarasta. Kulutus on noin kymmenen litraa tunnissa, noin litra merimailia kohti. – Sisävesillekin näitä myydään. Muutama on Saimaallakin.